Хората се чувстват безсилни и обезверени. Има криза на легитимността. Не

...
Хората се чувстват безсилни и обезверени. Има криза на легитимността. Не
Коментари Харесай

Ива Митева: Хората се чувстват безсилни и обезверени

Хората се усещат безсилни и обезверени. Има рецесия на легитимността. Не имат вяра, че гласът им ще бъде регистриран вярно. Това съобщи Ива Митева пред Нова нюз ден след балотажа на локалните избори. Тя счита, че кметът на София (Васил Терзиев) е определен с ниска легитимност и ще съставлява политически ангажираните хора. Конституционалистът изясни, че изборните резултати са посочили, че  болшинството се състои от умерени хора, само че тяхната сдържаност като че ли стои на назад във времето. " Те се въздържат от гласоподаване, отвратени са от политиката и на техен декор изплуват едни други хора ”, сподели Митева.

Според нея единствено в случай че се направи цялостен обзор на кода, на мастер кода, може да се каже дали изборите са били почтени. „ Трябва всичко да се отвори и да се преброи. Разликата е минимална и борбата би трябвало да стартира от някъде. Трябва да се опитва ”, сподели конституционалистът Митева.

По думите й е необходим ремонт в Изборния кодекс, в изборната система и работата на институциите, с цел да се върне доверието на хората в изборния развой. Според нея е нужно да се обърне внимание и на референдумите, „ Законът за референдумите по този начин е написан, че е знамение по какъв начин сработи ”, съобщи Митева.

За новия кмет Васил Терзиев, който завоюва с минимална преднина пред Ваня Григорова, юристът разгласи, че се надява той да бъде кмет на всички софиянци. „ Това разделяне не е положително, изпитах го и в Народното събрание – когато не мислите като нас, значи сте маскари, мошеници, значи сте купени, седите от другата страна. Едни хора се вършат на месии и считат, че са богоизбрани и единствено това, което те вършат, е правилно ”, съобщи Митева. Тя чака опита и знанията на Терзиев да стоят преди упоритостта му и се надява, че богатите хора мъчно се подкупват. „ Ако отива в общината, с цел да възвърне положението си, не е ОК, въпрос е дали го е споделил ”, съобщи някогашният ръководител на Народното събрание.

Тя счита, че е рисково, в случай че се стартира с пренасяне или унищожаване на монументи, на части от историята ни. „ Трябва да спрем да сме в спор с предишното. Някак започнахме да изпускаме бъдещето. Всички знаем кой е създателят на Паметника на Съветската войска. Това може да изкара едни хора на улицата и да засилва други процеси ”, добави Митева. Тя даде образец, че има странни обстоятелства към изборите – по изборни описи сме повече, в сравнение с сме по броене.

Относно анулацията на машинното гласоподаване на първия тур на локалните избори, юристката сподели, че има доста въпроси към министъра на електронното ръководство. „ За мен е необичайно, че се прави одобряване на машините без да има одобрена методика, с гриф „ одобрявам ”, качена на уеб страницата на министерството преди самото деяние. Тя е трябвало да предхожда удостоверяването ”, сподели Ива Митева. Тя не може да си изясни и за какво министърът е упълномощил собствен заместител да прави тази процедура. „ Странно е, че е акредитиран зам.-министър, когато такова упълномощаване не му се дава по Изборен кодекс ”, добави тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР